Den Haag krijgt weer een Indische pleisterplaats

Het Indisch monument in Den Haag. © anp

In Den Haag komt een ontmoetingsplek voor de Indische gemeenschap in Nederland. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft daarover afspraken gemaakt met ondermeer Stichting Pelita, Indisch Platform en Stichting Herdenking 15 augustus 1945.

Het kabinet trekt extra geld uit voor de ontmoetingsplek, zorg en herdenkingsactiviteiten. Jaarlijks gaat het tot 2022 om 1,5 miljoen euro, en vanaf dan ieder jaar structureel om een bijdrage van 1 miljoen.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen honderdduizenden mensen uit de kolonie naar Nederland. Vaak waren zij ontheemd, berooid en getraumatiseerd. Een voorganger van de ‘pleisterplaats’, het Indisch Huis, werd in 2002 geopend om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië levend houden, maar moest in 2006 de deuren sluiten wegens wanbeheer.

Duidelijke afspraken

Om herhaling te voorkomen is er volgens Van Rijn goed gekeken naar de financiële plannen en zijn er duidelijke afspraken over de verantwoording.

Het is de bedoeling dat het Indisch Herinneringscentrum, het Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 worden gehuisvest in een statig pand aan de Sophialaan.

Er komt ook meer aandacht voor de zorg voor Indische ouderen. Velen hebben een traumatisch verleden.

Tot slot komt er extra geld voor de Nationale Herdenking op 15 augustus en voor een virtueel Indisch monument, waar oorlogsverhalen en namen van slachtoffers te vinden zullen zijn.

Het kabinet besloot in 2015 al tot betaling in de slepende ‘backpay-kwestie’: achterstallige salarissen van ambtenaren en militairen uit Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting die tot woede van de Indische gemeenschap nooit waren uitbetaald. De regeling gold alleen voor nog levende betrokkenen.