Indische Winter

Met de Indorock – een eigen variant op de rock ’n roll – veroorzaakten de Tielman Brothers een muzikale revolutie. © Cyprian Koscielniak
Cultureel festival zorgt voor ‘Indische winter’ in Breda

BREDA – Geïnspireerd door de succesvolle documentaire ‘Klanken van oorsprong’ van Hetty Naaijkens-Retel Helmrich presenteert het Stedelijk Museum Breda het culturele festival ‘Indische Winter’, over Indische iconen in de Nederlandse popmuziek.
Jacques Hendriks 21-11-18, 12:00

Het festival biedt tussen 1 december en 13 januari een gevarieerd programma: naast een gratis tentoonstelling in het museum (projectruimte NEXT) met een centrale plaats voor de destijds in Breda begonnen Tielman Brothers zijn er muziekoptredens, lezingen, gesprekken en workshops op verschillende culturele locaties in Breda.

Originele instrumenten
In NEXT zijn originele instrumenten van de Tielman Brothers te zien, maar ook onder meer The Rockin’ Teens, The Cookes en THE GMC’s. Verder wordt foto- en filmmateriaal vertoond plus zogenaamde deleted scenes van ‘Klanken van Oorsprong’, opnames die de definitieve versie van de drukbezochte documentaire niet gehaald hebben. Bij de Indische Wall of Fame kun je muziekfragmenten met je smartphone beluisteren.
Toneelstuk
Het overige programma van het festival bevat onder andere de vertoning van Klanken van Oorsprong in Chassé Cinema, een preview van het toneelstuk ‘Indië Monologen’ in het Chassé Theater, een optreden van Rockin’ Teens in Mezz en een Anneke Grönloh-tribute in museumcafé Lanzas door Astrid Seriese. De in de jaren ’60 succesvolle zangeres Anneke Grönloh komt in ‘Klanken van Oorsprong’ nog uitgebreid aan het woord, ze overleed op 14 september van dit jaar.

Bij de Nieuwe Veste, Huize Raffy en het museum worden lezingen, panelgesprekken en workshops gehouden.

Volledige programma: www.stedelijkmuseumbreda.nl

foto verantwoording : 1) Met de Indorock – een eigen variant op de rock ’n roll – veroorzaakten de Tielman Brothers een muzikale revolutie. © Cyprian Koscielniak.2) De Tielman Brothers op het podium. © Still uit de film Klanken van Oorsprong

Bron: BN/DeStem.nl d.d. 21 sept. 201